Covid-19, dopust in regres
Tokrat nekoliko lahkotnejša pa vseeno pomembna tema, ko je pred vrati poletje…
19 junij, 2020 po
Covid-19, dopust in regres
HERMES D.O.O., Jasmina Macur
| Še nobenega komentarja


Kaj je regres za letni dopust?
Pravico do izplačila regresa imajo delavci, ki imajo pravico do dopusta. Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delodajalec mora delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati tudi regres za letni dopust.

Regres je vsota denarja, ki jo mora delodajalec plačati svojemu zaposlenemu poleg letnega dopusta po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Izplačilo regresa tudi letos ni izjema, ne glede na COVID-19 pandemijo. Pravica do regresa pripada vsem zaposlenim, tudi tistim, ki jim je delodajalec zaradi pandemije odredil čakanje na delo.

Koliko znaša minimalno izplačilo regresa?
Regres mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače in v razmerju, v kakršnem je delavec upravičen do letnega dopusta. Polni minimalni regres v zasebnem sektorju je višina minimalne plače v tekočem letu. Ta v letu 2020 znaša 940,58 EUR bruto.

Do kdaj mora delodajalec izplačati regres?
Regres mora delodajalec izplačati najpozneje do 01.07.2020 oz. do 01.11. v primeru likvidnostnih težav. Pri tem mora vedeti, da se podjetje ne more sklicevati na npr. slabo finančno situacijo, plačilno nedisciplino zaradi epidemije COVID-19 ali navajati kakšne druge razloge, ki bi opravičevali kasnejše izplačilo regresa.

Neizkoriščen lanski dopust in pandemija COVID-19
Prav je, da omenimo tudi lanskoletni dopust, ki ga delavci zaradi pandemije COVID-19  niso izkoristili. Delodajalec  mora omogočiti, da le-tega izkoristijo do 30. junija 2020.

V kolikor narava dela ne dovoljuje koriščenja dopusta, se lahko delavec in delodajalec dogovorita, da se preostanek letnega dopusta izplača.

 

Turistični boni kot novost v letu 2020
Vlada Republike Slovenije je v okviru tretjega protikoronskega zakona pripravila predlog, v katerega so vključeni tudi turistični boni, katerega prejme vsak slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji kot pomoč slovenskemu turizmu.

Izkoristili jih bomo lahko pri rezervaciji nočitev z zajtrkom pri ponudnikih v Sloveniji. Izkoriščeni boni ne bodo obdavčeni in niso nadomestilo za regres.

Odoo • Text and Image

Želimo vam mirno in doživetij polno poletje 😊

Prijava za komentiranje