Kako obvladovati zahtevni trg luksuznih svetil z Odoo?
Forma Svetila
13 April, 2022 by
Kako obvladovati zahtevni trg luksuznih svetil z Odoo?
HERMES D.O.O., Boris Kodelja
| Še nobenega komentarja



Podjetje: Forma Svetila d.o.o., Forma Licht GmbH
Branža: veleprodaja in maloprodaja designerskih in arhitekturnih svetil
Ime partnerja: Hermes d.o.o.
Odoo aplikacije: CRM, Fakturiranje, Prodaja, Nabava, Skladišče, Spletna trgovina, Marketing orodja, Projektno vodenje, Dokumenti, Računovodstvo, Live Chat
Število Odoo uporabnikov: 5
Način gostovanja (Hosting): Odoo.sh


Svetloba je posel
V podjetju Forma Svetila zase pravijo, da osvetljujejo ideje. Verjamejo, da je svetloba tista, ki daje materialu teksturo in barvi ton. In kupec lahko le s pravo osvetlitvijo definira ambient.
Ničesar ne prepuščajo naključju in v projekte opremljanja prostorov vključujejo arhitekte in oblikovalce. Celovitost ponudbe pa lahko zagotovijo le s popolno uporabniško izkušnjo. Z dosedanjim načinom dela tega niso zmogli doseči.
Podjetje ponuja storitve in izdelke na najvišji ravni
V podjetju svojim kupcem ponujajo le najboljša svetila in zato sodelujejo z več kot 80 priznanimi evropskimi proizvajalci svetil, kot so Lodes, Foscarini, Vibia, Linea Light, Artemide.
Njihova glavna prednost je celovita storitev svetovanja in projektiranja razsvetljave, ki jo izvajajo v sodelovanju z arhitekti in po naročilu kupca:
•    izdelajo načrte osvetlitve in izbor svetil
•    svetila umestijo v prostor
•    pripravijo vizualizacijo svetil v prostoru
•    izračunajo svetilnost, določijo moč in barvo svetlobe
Specializirani so za načrtovanje tako splošne kot dekorativne in zunanje razsvetljave.
Ključni izzivi in zahteve pri digitalizaciji poslovanja
Za proces reorganizacije in posledično digitalizacije so se odločili zaradi izredno zapletenega procesa prodaje in nabave svetil. To je med drugim povzročilo pomanjkanje pravočasnih informacij o stanju zalog, cenike dobaviteljev so morali ročno vnašati,… Poleg tega je imelo računovodstvo še vedno veliko ročnega dela. Uporabljene rešitve, čeprav relativno sodobne, so bile med seboj popolnoma nepovezane. Vse to je imelo za posledico zamik pri pripravi podatkov za poslovno odločanje. Končni rezultat pa je bila slaba uporabniška izkušnja.

Po opravljeni raziskavi ponudbe na trgu, se jim je zdela najbolj primerna rešitev Odoo, s katero lahko pokrijejo celoten proces v podjetju. Odločili so se za sodelovanje z lokalnim Odoo partnerjem, saj sami niso bili v stanju izvesti tako kompleksne digitalne transformacije.

Velik izziv so zaznali pri prilagajanju sistema Odoo ERP slovenski zakonodaji. In tu smo jim priskočili na pomoč. Skupaj so pristopili k izvedbi, ki se je odvijala po korakih:
•    Prvi korak je bil priprava zalednega sistema, kjer smo povezali ERP z nabavo, prodajo, CRM, upravljanjem zalog in B2B portalom za stranke.
    V drugem koraku je sledil razvoj spletne trgovine, ki deluje v več jezikih na nivoju celotne Evrope.
•    Vzporedno z vzpostavitvijo spletne strani je potekalo uvajanje zunanjega računovodstva na delo v Odoo.


Rezultati - pohitritev celotnega procesa za 50%
Če so pred uvedbo Odoo v podjetju Forma svetila preklapljali med kar sedmimi različnimi programi, so lahko s prehodom na Odoo ponovno zadihali. Vse sisteme so nadomestili z Odoo rešitvijo v celoti.

Celoten proces dela je avtomatiziran in ni več ročnega prenašanja podatkov med različnimi rešitvami. Vse informacije so znotraj enega sistema, zaposleni pa imajo hiter vpogled v tiste informacije, ki jih potrebujejo za svoje delo.

Glavni prihranek izhaja iz preprostega, hitrega in preglednega procesnega dela, posledično so potrebne informacije takoj na voljo. Vse to poenostavlja pripravo poslovnih poročil, ki so temelj za pravočasne poslovne odločitve. Če so pred uvedbo Odoo pri popisu zalog imeli kar dvomesečno zamudo, imajo po uvedbi Odoo ažurno stanje v vsakem trenutku. Sami ocenjujejo, da je celoten proces kar 50 % hitrejši.

Cilji za prihodnost 
V prihodnosti stremijo k optimizaciji veleprodajne verige in hitrejšemu prodajnemu procesu.
Predvsem želijo izboljšati hitrost naročanja veleprodajnih kupcev – pri tem imamo v mislih oblikovalce, arhitekte, inženirje. Končno ponudbo jim danes pripravljajo prodajalci v podjetju Forma svetila.

Z namenom skrajšanja časa od povpraševanja do ponudbe načrtujejo vzpostavitev B2B portala, v katerem si bodo kupci sami oblikovali ponudbo, glede na pogodbene cene, popuste in druge ugodnosti.

Korak bližje svojim naročnikom želijo stopiti z uvedbo obogatene resničnosti oz. t.i. »augumented reality«, ki bo močno izboljšala uporabniško izkušnjo na spletni strani. S tem si bo kupec lažje predstavljal, ali so izbrane luči ustrezne oziroma se bo lažje odločil, katere svetila izbrati. 


O podjetju Forma svetila 

Forma svetila je podjetje, ki na slovenskem in nemškem trgu prodaja svetila priznanih in prestižnih blagovnih znamk. V naboru imajo več kot 80 svetovno znanih dobaviteljev, sodelujejo tudi z že uveljavljenimi arhitekti. Kupcem ponujajo načrtovanje in izvedbo energetsko učinkovitih in ekonomičnih sistemov pametne instalacije osvetlitve. Načrtujejo celoten projekt osvetlitve doma, javnih prostorov, hotelov, restavracij, wellnesov, trgovin, pisarn ter zunanjo razsvetljavo. Poleg svetovanja pri izboru svetil poskrbijo tudi za izvedbo energetsko učinkovitih sistemov pametne instalacije osvetlitve.

Spletna trgovina Forma svetila


Če tudi vi želite digitalizirati svoje poslovanje, smo vam z veseljem na voljo.


Sign in to leave a comment