Kako je davčna zakonodaja poenostavila poslovanje spletnih trgovin...
in kako je na to pripravljen Odoo?
21 februar, 2022 po
Kako je davčna zakonodaja poenostavila poslovanje spletnih trgovin...
HERMES D.O.O., Boris Kodelja
| Še nobenega komentarjaNakupovanje v spletnih trgovinah postaja nova normalnost. To potrjujejo tudi podatki statističnega urada, kjer so zapisali, da se kar 71 % kupcev odloča za spletno nakupovanje, od teh pa je kar 51% takih, ki kupuje v tujih spletnih trgovinah znotraj EU. 

Ker imajo države znotraj EU različna davčna pravila, je Evropska komisija z novo davčno zakonodajo poenostavila obračunavanje in poročanje DDV-ja za podjetnike, ki poslujejo v sektorju B2C oz. s končnimi kupci. Glavni namen spremenjene zakonodaje je v tem, da se v Evropski uniji ustvari enoten digitalni trg.

Spremenjena zakonodaja poenostavlja postopke


Od 1. julija 2021 velja nova DDV zakonodaja (ZDDV-1), ki je spletnim trgovcem prinesla nekaj sprememb. Zakonodaja vpliva na obračunavanje davka v B2C sektorju, medtem ko za B2B ostaja poslovanje enako kot prej in nanj sprememba zakonodaje ne vpliva. Nova pravila veljajo samo za poslovanje med davčnimi zavezanci in končnimi potrošniki v državah članicah EU, ne posegajo pa v poslovanje izven EU.

Katere so bistvene spremembe?  

ZA POTROŠNIKE:


Potrošnikom (končnim kupcem) nova davčna zakonodaja ni prinesla sprememb in zanje nakupovanje preko spletnih trgovin ostaja enako. Pozorni pa morajo biti na končno ceno izdelka, ki se lahko razlikuje, saj je odvisna od države, v katero se kupljeni izdelek dostavi.

Primer: Kupec naroča izdelke iz Nemčije, naslov dostave pa je Slovenija: Na računu bo obračunan slovenski DDV. Če pa želi dostavo na Nizozemsko, bo obračunan nizozemski DDV.

ZA PRODAJALCE:  

Nova zakonodaja poenostavlja način poročanja in obračunavanja DDV-ja, ki je omogočeno (ni pa obvezno) preko enotnega sistema VEM. Na ta način lahko podjetniki lažje obvladujejo in spremljajo svoje poslovanje. 

Pomembna novost je tudi znižanje praga za vstop v DDV sistem. Ta je sedaj znižan na 10.000 EUR in velja za skupne prodaje, ki jih podjetnik izvede izven Slovenije.

Primer: Če posameznik prodaja v Avstrijo, Nemčijo in Madžarsko, se znesek 10.000 EUR sešteje za vse tri trge. To v praksi pomeni, da podjetnik bistveno hitreje prestopi prag za vstop v DDV sistem. Pri tem velja poudariti, da so v teh 10.000 EUR vštete le transakcije, ki se nanašajo na prodajo končnim kupcem. Druge prodaje (npr. B2B) se v ta znesek ne vštevajo.

Kako nova davčna zakonodaja poenostavlja poslovanje? 


                                           Odpirate svojo spletno trgovino? Kaj morate vedeti?


                                           Postopek odpiranja in registriranja spletne trgovine ostaja enak. Nekaj korakov, kako začeti s spletno trgovino smo predstavili tudi v tem blogu.

                                           Pred začetkom poslovanja je smiselno, da si podjetnik zastavi naslednje vprašanja, ki se vežejo na novo zakonodajo:

                                           • Ali bo prodaja preko spletne trgovine usmerjena le h končnim kupcem v Sloveniji? V tem primeru nova DDV zakonodaja na poslovanje ne vpliva. Kupcem se obračuna DDV po stopnjah, ki so predpisane v Sloveniji.


                                           • Ali bo prodaja usmerjena tudi v druge države EU? V tem primeru svetujemo posvet z dobrim davčnim svetovalcem. Nekaj izhodišč za razmišljene podajamo v nadaljevanju:

                                            • Kolikšna bo prodaja v države EU? (brez Slovenije): Če bo znesek prodaj končnim kupcem presegel višino 10.000 EUR, je smiselno že takoj urediti prijavo v sistem VEM in registracijo v DDV sistem.

                                            • Prodaja v prvem letu zagotovo še ne bo presegla 10.000 EUR: Če prodaja v prvem letu poslovanja zagotovo ne bo presegla praga, DDV-ja ni treba obračunati posebej. Nujno pa je spremljanje prodaje, saj je v trenutku, ko je presežen letni znesek 10.000 EUR, potrebna vključitev v sistem DDV.


                                           Kako imeti pregled nad poslovanjem v Odoo?

                                           Uporabniki, ki imajo svojo spletno trgovino na platformi Odoo, bodo imeli pregleden nadzor nad poslovanjem po državah. 

                                           Kako obračunati DDV na izdanih računih?  

                                           1. Prag za DDV še ni dosežen: V tem primeru je DDV obračunan po slovenski zakonodaji

                                           2. Prag za vstop v sistem DDV je presežen: V tem primeru mora biti obračunan DDV države, v katero bo dostavljena pošiljka. 

                                           Pomembno: Nujno je, da se obračuna pravilni DDV. Če se kupčev naslov in naslov dostave razlikujeta, se vedno obračuna DDV države, kamor se izdelek dostavlja. Odoo ima že vgrajen samodejen obračun pravilnega DDV-ja. 


                                           Primeri obračuna DDV glede na državo dostave 

                                           Če vas zanima spletna trgovina v Odoo, vas vabimo, da si več o sistemu preberete v priročniku

                                           Priprava sistema za obračun različnih DDV zneskov 


                                           S pomočjo poslovnega sistema Odoo je izdaja računov v različne države preprosta. Odoo na podlagi naslova, ki ga je navedel kupec, že sam pripravi pravilen obračun DDV-ja. Nastavitve pa je mogoče izvesti le z enim klikom.

                                           1. Takoj, ko prodajalec izpolnjuje pogoje za vstop v DDV sistem, v Odoo to s klikom potrdi:


                                           2. Odpre se mu seznam vseh držav, kjer lahko izbere zgolj posamezne države, ali pa vse. 

                                           3. Odoo skrbi za vnos pravilnih DDV vrednosti za posamezne države. 


                                           Če potrebujete kakovostno spletno trgovino, ki bo skladna tako s slovensko kot EU zakonodajo, smo vam z veseljem na voljo.

                                           Prijava za komentiranje